Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon

Bazen ruhumuz bunalır ve bir çıkmaza girebiliriz. Yaşadığımız ruhsal sıkıntılar psikolojimizi olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Stresle başa çıkmanın en güzel yolu meditasyondur diyebiliriz. Peki, meditasyon nedir ve nasıl yapılır?

Meditasyonun, günümüzde binlerce tekniği var. Bunlar içeriklerine göre değişiklik gösterir. Örneğin; nefesli ya da nefessiz yapılan meditasyon, ışıkla yapılan meditasyon gibi teknikler bulunur.

Meditasyon Nedir?

Meditasyon, hem zihinsel hem de bedensel dinginliğinize katkı sağlayan köklü bir gelenek türü. Daha çok, zihnin berrak oluşuna yönelik yapılan bir uygulamadır. Uygulama sırasında yoğunlaşılan düşünce, herhangi bir nesneye ya da nesnel olan dünyaya dair değildir. Söz konusu olan yoğunluk, içsel düşünme sürecini kapsar. Bu aktivite ile günümüzün sorunu olan stres ve hayat kaygınızla da başa çıkabilirsiniz. Meditasyon, sakinliği, içsel huzuru, durgunluğu arayan kişiler için etkili bir faaliyettir .

Meditasyon Nasıl Yapılır?

meditasyon (2)

Rahat bir ortam seçin

Meditasyondayken, bulunduğunuz ortam oldukça önemli. Gürültülü bir ortamda meditasyon yapmanız bir hayli zor olacaktır. Tüm stres ve kaygılarınızdan uzaklaşacağınız, kendinizi rahat hissedeceğiniz bir mekanda olmanız gerekir. Evinizde bir odayı bu aktivite için kullanabilirsiniz. Uygulama sırasında dikkatinizi bozacak her şeyden uzak durmalısınız. Pencereleri kapatıp, telefonunuzu sessize almayı ihmal etmeyin. Meditasyon yapmak için ağaç altı da sizler için iyi bir seçenek.

Rahat kıyafetler giyin

Sizi sıkan, daraltan giysiler giymeniz dâhilinde sağlıklı bir meditasyon yapamayacaksınız. Bu yüzden giysi seçimi oldukça önemli bir süreçtir. Bol kıyafetler giymeniz sizi daha fazla rahat ettirecek ve odaklanmanızı kolaylaştıracaktır. Aynı zamanda bu uygulamayı yaparken ayaklarınız çıplak olmalıdır. Bu ayrıntı, ruhunuzun ve bedeninizin evrenle özleşebilmesi açısından önemlidir.

Duruş şeklinize dikkat edin

Meditasyonun bir diğer ayrıntısı ise belinize dikkat etmeniz gerektiğidir. Uzun bir süre oturduğunuz ve hareket etmediğinizden, faaliyetinizin bölünmemesi için öncelikle bedeninizi iyi bir şekilde esnetmeniz gerekir. Seansınıza başlamadan önce bel, boyun, omuz, çene ve sırt egzersizlerini yapın.

Nefes egzersizleri uygulayın

Esneme egzersizleri sonrasında, iyi bir oturma pozisyonu almanız gerekir. Meditasyon tekniklerinden en önemlisi, düzgün bir şekilde uygulanan nefes egzersizidir. Nefes alıp verdiğiniz sürede iyice odaklanın, karnınızın nefes alıp verdiğiniz anlarda inip kalkışını hissedin. Farklı düşüncelere kapılmamak için nefes aldığınız anlarda kendinizi alçalıp yükselir gibi hissedebilirsiniz.

Bedeninizi hissedin

Meditasyondayken, bedeninizin belirli bir kısmına odaklanmanız gerekir. Örneğin; kalbinize odaklanabilirsiniz. Vücudunuzdaki hissiyatı anlamak ve bireysel farkındalık için odaklanma gereklidir. Odaklanma yaptığınız zaman, vücudunuzun ilgili bölgesinde bilinçli bir şekilde rahatlama sağlayabilirsiniz.

Meditasyonun Faydaları Neler?

Meditasyonun faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Anksiyete bozukluğu ile başa çıkmayı sağlar.
  • Depresyon durumunu azaltır.
  • Stres, kaygı, korku gibi düşünceleri azaltıp, ruh halini iyileştirebilir.
  • Kendinizi daha çok sevmenize sebep olabilir.
  • Odaklanmanızı kolaylaştırır.
  • Meditasyon, iyi bir zihin egzersizidir.
  • Enerji seviyenizin yükselmesine yardımcı olur.
  • Regl öncesinde psikolojiyi ve vücudu rahatlatabilir.