Türk Kültüründe Kolonyanın Yeri ve Kolonyanın İcadı

kolonya-kulturu-ve-kolonya-icadi

Neredeyse bütün dünyada kolonya kültürü yaygındır. Zannedilenin aksine kolonya, geçmişte Tıp alanında kullanılmaktaydı. Tarih içerisinde çeşitli eklemeler ve kullanım alanlarında değişimler yaşayarak günümüze kadar gelmiştir.

Etil akol, limon, çiçek veya tütün esansları ve su karışımından oluşan kolonya, hoş koku veren bir parfüm çeşitidir. Günümüzde hala çok yaygın bir kullanıma sahip olsa da özellikle bazı milletler de kolonya olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Bu milletlerden bir tanesi de Türk’lerdir.

kolonyayi-kim-icat-etmistir

Türk Kültüründe Kolonya

Kolonya Türk kültürü için vazgeçilmez bir parçadır. Bu koku özellikle bayramlarda, evlere misafir geldiğinde, önemli günlerde ve çeşitli kutlamalar yapılırken mutlaka kullanılmaktadır.

Türk kültüründe kolonya ise kendini II. Abdülhamit zamanında göstermeye başladı. O zamanlar ithal ürünü olan kolonya, Osmanlı topraklarında yerli olarak üretilmiyordu. Osmanlı’da ilk yerli kolonya Ahmet Faruki tarafından imal edilmiştir. İthal olarak alınan ve adı Eau de Cologne olan bu kokuya, Ahmet Faruki kolonya ismini vermiştir. Kolay üretilmesi ve hoş bir koku vermesi nedeniyle de Türk toplumunda hızlı yayıldı ve Türk gelenekleri arasında yerini aldı.
Kolonya Kültürü Kime Ait ?

Bazı milletler için vazgeçilmez olarak kabul edilen kolonya kültürü, bir zamanlar bilinenin aksine kozmetik de değil, tıbbi alanda kullanılıyordu. Peki ama kolonya ilk olarak nerede kullanıldı? Kolonya kültürü kime ait?

Bu konu hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak kaydedilenlere göre ilk defa 1690’lı yıllarda, bir seyyar satıcı olan Jean Paul Feminis tarafından üretilmiştir. Jean Paul Feminis, ürettiği bu kokunun tarifini Giovanni Antonio Farina’ya vermiştir. Farina da kendisine verilen bu tarifi yeğeni Giovanni Maria Farina’ya çeşitli sebeplerle vermiştir. Farina aldığı bu tarif üzerine çalışmalar yapmış ve kendi kolonyasını üretmiştir.(Hoş lavanta suyu adıyla) Ardından19. yy. Başlarıyla beraber bu koku Fransa’ya yayılmış ve kolonya suyu anlamına gelen Eau de Cologna ismi ile üretilmeye başlanmıştır. Frannsa’daki üretimin ardından hızlı bir şekilde tüm dünyaya yayılmıştır.

Kolonyanın ilk üretildiği ülke neresidir ? Kolonya kültürü hangi ülkede başlamıştır ?

Merak edilen bir konu ise neredeyse tüm dünyaya yayılan kolonya kültürünün hangi ülkede başladığıdır. Bunun için kolonyanın ilk kimin tarafından üretildiğini bilmemiz gerekir. Kabul edilene göre kolonya ilk kez Jean Paul Feminis tarafından üretilmiştir. Bir seyyar satıcı, yani sokak satıcısı olan Feminis, Almanya’nın Köln şehrinde yaşıyordu. Yani kolonyanın ilk olarak üretildiği kabul edilen ülke Almanya denilebilir.

Kolonyanın Tarihi Geçer mi? Kolonya Son Kullanma Tarihi

Kolonya tarihi geçer mi ? sorusu da sıkça sorulan sorulardandır. Her üründe olduğu gibi kolonyada da herhangi bir son tüketim tarihi olup olmadığı akıllarda soru işaretidir. Ünlü kolonya üreticilerinin aktardığına göre, kolonyanın herhangi bir son tüketim tarihi yoktur. Ancak uzun yıllar bekletilmiş kolonyaların da insana faydası olmayacağını belirtmektedirler. Kolonyanın dezenfektan, yani bakterileri öldürme gücü ve hoş kokusu, yıllar geçtikçe azalmaktadır. Bu nedenle de kolonya alınırken renginin mat olmamasına ve özellikle bilinen yerlerden alınması önemlidir.

kolonya-cesitleri-ve-kolonya-icindekiler

Kolonya Formülü Nedir? Kolonya İçindekiler

Kolonya kültürü neredeyse tüm dünyada yaygındır. Bu nedenle kolonyayı bilmeyen neredeyse yoktur. Ama kolonya formülünü çoğu kişi bilmemektedir. Bu nedenle de merak konusudur. Peki kolonya formülü nedir ?

Aslında kolonyanın yapımı basittir. Ancak bazı büyük markalar, kolonya formüllerini açıklamamaktadır. Bunun nedeni içindeki bazı özel aroma, eklenilen takviyeleri başka firmaların kullanmaması içindir. En bilinen haliyle kolonya formülü ise evde de yapabileceğiniz basit bir tarife sahiptir. Kullanılacak içerikler;

  • 150 ml kadar etil alkol
  • 20 ml kadar şu
  • 15 ml kadar limon esansı şeklindedir.

Bu malzemeler temin edildikten sonra önce etil alkol ile su bir süre çalkalanır. Ardından bu karışıma limon esansı eklenir ve çalkalanır. Limon kolonyanız hazır.

Alkol Oranı Yüksek Kolonya – En Pahalı Kolonya

Alkol oranı yüksek kolonya vücuda olumlu etki göstereceği yerde, olumsuz etkiler de gösterebilir. Çünkü kolonya da alkol miktarı arttıkça, bakteri ve virüsler vücuda daha çok yapışmaktadır. Bu nedenle kolonya alındığı zaman içindeki alkol oranına bakarak alınmalı ve bu konuya dikkat edilmelidir.

En pahalı kolonya için kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Çünkü kolonyanın markasına, üretim sebebine(hediyelik, sağlık, kozmetik vb.) ve kalitesine göre değişmektedir. Yaklaşık olarak 20 TL civarı fiyatla başlayan kolonya, 1000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Geleneksel Kolonya İkramı ve Kolonya Kültürü

Geleneksel kolonya ikramı, çoğu kişinin yabancı olmadığı bir kavramdır. Çünkü kolonya kültürü ülkemizde bayram, kutlama ve misafirliklerin olmazsa olmazlarındandır. Kolonya ikramı, misafir eve girip oturduktan sonra ellere dökülür ve daha sonra muhabbet faslına geçilir.

Haberlerimizden ilk siz haberdar olabilmek için Abone Ol! butonu ile haberleri alabilir ve bizi Twitter ve Instagram sayfalarımızdan takip edebilir, konu altlarından paylaşabilir ve yorum bırakabilirsiniz.

Aşağıdaki konular ilginizi çekebilir!

2020 Bebek isimleri

Sosyal Medya ve Evlilik

Sosyal Medya Etkileri

Mizah Sayfası Açmak ve Para Kazanma

Eşek Sütü Faydaları ve Zararları