Dünyanın en ünlü yazarlarından kabul edilen Rusya asıllı Tolstoy, tam olarak 67 yaşında bisiklet sürmeyi öğrendi. Sonrasında ise bisiklet kavramına ilham olarak gelişti.
Günlerden bir gün, dünyanın ünlü yazarlarından biri olan Tolstoy, 7 yaşındaki oğlunu kaybeder. Oğlunun adı ise Vanichka’dır. Tam olarak bir sene sonra ise Moskova Bisiklet Severler Derneği isimli kuruluş Tolstoy’a bisiklet hediye ediyorlar. Bu zamandan sonra ise kendinden emin bir şekilde bisiklet sürmeyi öğrenmek isteyen Tolstoy, artık gidebileceği her yere bisikleti ile gitmeye başlar. Bu olayların ardından ise Tolstoy’un Bisiklet Kavramı ortaya çıkar. İşte, bisiklet kavramı hakkında bilgi ve aslında yaşın öğrenmeyi etkileyip etkilemediği hakkında detaylı bilgiler…
Yaş, öğrenmeyi etkiler mi?
Zihnin hareketlerini öğrenebileceğimiz kişiler var. Raymond B. Cattel ve John Horn bu tabire örnek kişiler. Kristalize ve akıcı zeka teorilerine bir göz atalım.
Akıcı Zeka’yı Tanımlayalım… Akıcı Zeka Nedir?
Zekanın biyolojik olarak etkilenen boyutuna deniyor; Akıcı Zeka. Karmaşık problemleri çözebilme ya da karmaşık ilişkileri görmek akıcı zekanın becerisidir. Sorunu çözebilmek ya da blok tasarımı için tam olarak aradığınız gerekli bilgiyi bulma gibi boyutları da bulunuyor. Yapılmış bazı çalışmalar akıcı zekanın insanın yaşı ilerledikçe düşüşe geçtiğini savunur.
Kristalize Zeka Nedir? Kristalize Zeka’ya Göz Atalım…
Aslında çok basit bir tanımı var. Hiç kafamızı karıştırmayalım. Önceden bir bilgi öğrendiğinizi düşünün. Bu bilgiye ulaşma becerisine kriztalize zeka deniyor. Örneğin; genel bilgi, aritmetik, kelime bilgisi gibi işlem ve testlerle kriztalize zekanızı ölçüyorsunuz.
Kafamız Karışmasın: Kristalize Zeka ve Akıcı Zeka Arasındaki Fark
Başlıkta da belirttiğimiz gibi kafamızın karışacağı bir şey yok. Akıcı zekada kişi yeni karşılaştığı durumları öğrenip yeni bilgileri alır ve işler. Kriztalize zekada ise önceden karşılaşılmış bir problem olduğunu düşünün yani geçmiş bir bilgi. Bu karmaşıklığı deneyimleri ile çözmeye kristalize zeka denir.
Yaş ilerledikçe akıcı zekanın düşüşe geçtiğini bazı çalışmalar söylüyor ancak, bu kişiler de deneyimleri ile kristalize zekasını ortaya koyar. Verileri işler ve o sorunu çözer. İşte, bunlar sayesinde öğrenmede yaşın etkisi az diyebiliriz. Yani, bir insan akıcı zekanın düşüşe geçtiği sırada kristalize zekayı öne koyar ve bunu rahatlıkla tolere eder. Tolstoy’un Bisikleti Kavramı‘nı da çok daha iyi anlamış oluyoruz.
Yaş, öğrenmede önemli bir faktördür. Bu tartışılmaz bir gerçektir. Ancak, beynimizi sürekli aktif tuttuğumuz zaman yeni öğrenmeleri kolaylaştırdığımız da oldukça belli bir durum. Bunun oldukça fazlası etkisi bulunuyor. Yaşınızın arkasına sığınarak bahaneler üretmek yok. Yapmak istediğimiz her şey için çaba göstermemiz gerekiyor.
Rabindranath Tagore
“Yaşamın çekirdeğinde ölümün sağduyusu işler, kendi budala inadından katılaşmış yaşam yenilenir bu sayede…” -Firari
Hinli mistik, şair, roman yazarı, filozof, oyun yazarı, ressam, müzisyen ve eğitimci. Nobel ödülü almış Tagore, tam olarak 68 yaşında resimle uğraştı. Kendisine ait bir tarz geliştirdi. Eserleri dünyaca ünlü Birmingham, Berlin, Moskova, Paris gibi Avrupa’nın en güzel yerlerinde sergilendi. Ayrıca Tagore, yaşamının son evresinde de dünyamıza çeşitli eserler kazandırdı.
Vincent Van Gogh
Ressam, rahip. Fransa’nın post-empresyonist akımının öncüsü bilinir. Kardeşi Theo ile mektuplaşır ve bu mektuplaşması onun resim cesaretini geliştirir. Resim eğitimi almadan bu işe koyulur. Elbette bu duruma kardeşi de etkilidir. Gogh’u cesaretlendirir.
Net yaş olmamakla beraber ortalama 30 yaşlarında resime başladığı düşünülür. Yaşamının son iki yılı daha ağırlıklıdır ancak şu bilgi sizi şaşırtacak; Van Gogh, hayatı boyunca 2 binden fazla eser üretmiştir.
Lev Tolstoy
Bisiklet sürmeyi tam 67 yaşında öğrenmiştir. Bu sayede de Tolstoy’un Biskleti kavramı türemiştir. Bu düşünce günümüzde hâlen kullanılır. Tolstoy gibi profesyonel bir insan, geleceğe, geçmişte öğrenmemenin önemsizliğini ve hiçbir şeyin geç olmadığını aktarır.
Sizlere bu yazımızda Tolstoy’un Bisiklet Kavramı hakkında ve yaşın öğrenmek için geç olup olmadığı konusunda bilgiler vermeye çalıştık. Sizler de aklınızdaki tüm soruları aşağıdaki yorum alanından bizlere belirtebilirsiniz.
Yorumlar