Sofie’nin Dünyası romanı Jostein Gaarder tarafından yazılmıştır. Felsefe öğretmeni olan Jostein Gaarder, Sofie’nin Dünyası romanında insanlık tarihini ve insan olmayı anlatıyor. Sofie’nin Dünyası kitabı Arapça, Japonca, Rusça başta olmak üzere birçok dile çevrilmiş ve Dünya’da en çok satan kitaplar listesinde yer almıştır.
Sofie’nin Dünyası Kitap Özeti
Sofie Amundsen adındaki baş karakterimiz bir okul dönüşünde posta kutusunda kendisine bir not bulmuştur. Kimsin sen yazılı bu not onda büyük fırtınalara neden olur. Sofie on beşinci yaşını kutlamaya hazırlanırken bu notlar devam eder. Babasının ona şaka yaptığını düşünse de bu felsefi bir derstir. Zarflar devam ederken Hilde adında 15 yaşında bir kızın adı geçer. Sofie durumdan şüphelenerek zarfı bırakanı bekler, gelen garip görünümlü yaşlı adamı görür. Peşinden gitse de yakalamakta başarılı olamaz.
Sofie felsefenin içine dalarken bir gün yatağın altında bir kaset bulur. Yunan filozof Platon’u tanımaya başlar. Ona bu notları bırakan Alberto adında biridir. Kızının bu garip hallerine anlam veremeyen annesi, yaş gününe Alberto’yu da davet et der. Kitap tam o sırada artık Sofie değil de Hilde’nin gözünden devam eder. Sofie’nin binbaşı olan babası, Lübnan’da Birleşmiş Milletler görevindedir. Yaş günü için kızına kitap yazmaya karar verir. Sofie ve Alberto karakterlerinin kitabın içerisinde tıkılı kaldığını düşünen Hilde, babasına bir sürpriz yaparak birçok yere notlar bırakır. Sofie ve Alberto bu duruma son vermek isterler. Yaş gününde Sofie hayvanlarına ve ailesine veda eder. Her şeyin hayalden ibaret olduğunu bilse de bu onu derinden sarsmaktadır. Kitapta binbaşı bunu sanki yer yarıldı da içine girdiler olarak betimler. Hilde ile babası bir gün otururken big bangten bahsederler. Sofie’nin Dünyası’yla sınırlı bir dünyaları kalmamıştır.
Yorumlar