Sineklerin Tanrısı William Golding Kitap Özeti

Nobel ödüllü kitap Sineklerin Tanrısı, William Golding tarafından 1954 yılında yayımlanmıştır. İngiltere’de 1963 yılında filme dönüştürülen kitap Dünya Klasikleri arasındadır. Okumaya ilk başlandığında Mercan Adası’nı andıran kitap sonrasında çok daha farklı olduğunu gösterir. Issız adadaki insanların düştüğü maceralardan ayrı olarak psikolojik yönüyle de ilgilenir.

Sineklerin Tanrısı Kitap Özeti

Ralph iyi niyetli bir çocuktur ve Britanya’dan atom savaşının etkisinden kurtulmak için uçakla kaçmaya çalışır. Bu yolculuğun sonunda ıssız bir adaya düşerler. Ralph kötü insanlardan kurtulduğu için mutludur. Domuzcuk adındaki çocuk ise bu konudan çok korkmakta ve bir an önce adadan kurtulmaları gerektiğini düşünmektedir. Kilise korosunda bulunan Jack grubuna önderlik yapacak isimdir. Adada liderin onları bölümlendirdiği şekilde çalışmaya başlayan çocuklar bir yandan da adadan kurtulmanın yolunu aramaktadır.

Ralph toplayıcılık ve yemek bölümünde tek başına çalışmaktadır. Kimse ona yardım etmez. Herkes kendi eğlencesine bakarken Jack ve grubu dağın tepesine ateş yakıp yardım isteyecektir. Bu durum Jack’in hiç hoşuna gitmese de kabul etmek zorunda kalır. Bir zaman sonra adanın yakınından bir gemi geçer ama Jack ateşi yakmamıştır. Bu duruma Ralph ve Domuzcuk çok sinirlenir. Jack ile Ralph arasında gerginlik başlar.

Adada büyük bir yılan canavarı olduğu iddiası çocukları korkutmaktadır. Ölü bir paraşütçünün dağın zirvesine düşmesi ve paraşütün sürekli hareket etmesiyle canavar resmen kanıtlanmıştır. Jack ve Ralph’in arası iyice açılır ve Jack ormanın içinde kendi grubunu kurar. Ralph’i destekleyen sadece Simon ve Domuzcuk kalmıştır.

Simon adada bir canavarın olduğuna inanmayıp, dağın zirvesine doğru harekete geçer. Ölü paraşütçüyü görünce tekrar adaya döner. Ormanda yeni domuz avlamış Jack ve ekibini görür. Jack’in grubu Simon’u canavar sanarak, onu vahşice öldürürler. Adada bütün düzen kaosa dönmüştür. Jack’in grubu Domuzcuk’un gözlüğünü çalınca Ralph ve Domuzcuk ormana doğru harekete geçerler. Adanın en kötü çocuğu Roger Domuzcuk’u öldürür. Ralph artık ölümden kaçması gerektiğini anlar. Tüm ada ateş içinde yanarken, bir askeri gemi dumanı fark eder. Çocuklar adadan, Ralph ölümden kurtulmuştur.