Kişiler çeşitli düşünce ve duygulanımları kişisel zihinsel süzgeçlerinden geçirdikten sonra bu fikirlerin kendini gerçekleştirme dürtüsü bireyleri harekete geçirmeye itmektedir. Bir bakıma bu fikirlerin bir vücut bulabilmesi için zihinlerinden çıkacak bir yol aradıkları söylenebilir. Kişiler her zaman bunun bir sanat yapma arzusu olduğunun farkına varamazlar. Buna rağmen farkına varmaksızın yaptıkları veya yapmayı arzu ettikleri eylemin bir sanat eylemi olduğu gerçeği değişmez.
Bu dürtünün ortaya çıkış şekli kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kimileri gördükleri rüyanın öyle etkisinde kalmıştır ki bunu resmetme arzusu ile dolar. Bazıları mırıldandıkları melodileri bir düzene sokma ve kulağa hoş gelen bir bütün arama çabasına girer. Bir diğeri ise bir taşı alıp ona şekiller vermeye hevesli olabilir veya basit birkaç boncuğa bakıp kafasında tamamen başka bir hayal oluşturup bu boncuklarla bambaşka bir ürün ortaya çıkarma isteğine kapılabilir.
Sanat Eğitimi Nerede Alınır?
Bunların hepsi birer sanatsal dürtü göstergesidir. Ancak bazı durumlarda kişiler bunları yapmaya çalışıp başarılı olamadıklarını düşündüklerinde inançları kırılabilir. Sanata dair bir arzuları vardır ancak sanatta iyi bir noktaya ulaşmak veya düşüncedeki hayali gerçeğe kavuşturmak için yeterli pratiği yapmadıklarından kâfi derecede becerileri gelişmemiş olabilir. Önemli olan bu durumlarda destek almak ve ilgi duyulan konuya dair gerekli nitelikleri geliştirmeye çalışmaktır. Bu ihtiyaca yönelik olarak ülkemizde birçok sanat atölyesi bulunmaktadır.
Sanat Atölyelerinde Ne Yapılır?
Sanat atölyelerinde sanatın çok çeşitli alanlarında dair sanatsal faaliyetler icra edilmektedir. Şehir belediyelerinin desteklediği çeşitli sanat atölyelerinde çeşitli alanlarda sanat eğitimleri verilmektedir. Sanat atölyelerindeki eğitimler donanımlı ve yetkili kişilerce verilebildiği gibi alanında uzmanlaşmış sanatseverler veya sanatçılar tarafından verilebilir. Bu eğitimlere örnek olarak karakalem resim eğitimi, yağlı boya eğitimi, el işleri eğitimleri, müzik aletlerine dair eğitimler verilebilir.
Sanat atölyelerinde yalnızca eğitim almak için değil, güzel vakit geçirmek için de bulunulabilir. Kişiler sanat atölyelerini sanatsal gösterim merkezi olarak da değerlendirebilir ve burada ortaya konmuş eserleri incelemek maksadıyla atölyeleri ziyarette bulunabilirler. Bu bakımdan sanat atölyeleri hem sanatsal eğitim verirler aynı zamanda da sanatseverlerin estetik ihtiyaçlarını giderebilirler.
Yorumlar