Günümüzde artık kahve insanların vazgeçilmez sıcak içecekleri arasında yer almaktadır. Özellikle bugün kafelerde, restaurantlarda hemen hemen her yerde kahve servis edilmektedir. Günümüzde kahve kültürü Avrupa ve Amerika’da daha çok yaygındır ama aslında kahve kültürü Osmanlı’ya 1550’li yılları arasında Osmanlı Kahvesi ile girmiştir. Kendi kültürümüzü yediklerimizi ve içtiklerimizi araştırdığımızda aslında bizim kültürümüzden dünya faydalanmaktadır. Gelelim Osmanlı Kahvesi ne zaman ve şekilde Osmanlı’ya girmiş ve nasıl yapılır. Osmanlı Kahvesi ve Kervansaray Kahvesi aynı mıdır? Osmanlı Kahvesi Nerede Satılır?
Osmanlı Kahvesi Ve Tarihi
Osmanlı Kahvesi ilk defa 1555 yılında Tarihçi Peçeviye göre üretime girmiştir. Yemen taraflarında kahvehaneler açılıp insanlara servis edilmiş olup insanları bir araya toplamışlardır, böylece ilk kafe tarzı yerler daha o dönemden başlamıştır. Yani ilk kahvehane tarzı yerler Osmanlı döneminin 1500’lü yılları arasında yemen taraflarında yürürlüğe girmiş. O dönemler Osmanlı Kahvesi bir diğer adı ise Kervansaray Kahvesi olarak adlandırılmıştır. Osmanlı Padişahları ile başlayan ”Kahvenin 40 Yıl Hatrı Var” diye dile gelen bu söz belki de o günlerden gelmiştir. Çünkü Osmanlı Padişahları her misafire, Saray çalışanlarına , Elçilere her defasında Osmanlı Kahvesi ikram etmişlerdir.
Kervansaray Kahvesi İçindeki Malzemeler
- Kakule
- Salep
- Menengiç
- Damla Sakızı
- Çikolata
- Krema
- Keçi Boynuzu
- Yemen Kahvesi
Yukarıda madde haline getirdiğimiz bütün malzemeler bir araya geldiğinde Kervansaray Kahvesi yani Osmanlı Kahvesini oluşturuyor. Gelelim yapılışına;
Kervansaray Kahvesi Nasıl Yapılır
Osmanlı Kahvesi ile Türk kahvesi arasında tabiki farklar vardır, mesela renk olarak Kervansaray Kahvesi Türk Kahvesinden biraz daha açıktır. Gelin Hep birlikte Bir (1) kişilik Osmanlı Kahvesini birlikte yapalım;
Bir tatlı kaşığı Kervansaray Kahvesi, bir Fincan Soğuk Su ve istediğiniz damak oranında Şeker Cezveye ekliyoruz, daha sonrasında suyu ekliyoruz ve kaynatmadan önce karıştırıyoruz. Daha sonra kısık ateşte kaynatmaya bırakıyoruz ama kaynatırken Türk kahvesi gibi asla karıştırmıyoruz. Kahvemiz kaynamaya başladığında köpüklenecektir ve bu köpüğü kaşıkla alarak servis edeceğimiz fincana koyalım, eğer ki üç (3) veya beş (5) kişilik yapıyorsak bu köpüğü fincanlara paylaştırın, daha sonra tamamen kaynadığında ise fincanlara servis edebilirsiniz. Herkese Afiyet Olsun!
Osmanlı Padişahları gerçekten ağzının tadını biliyormuş. Kervansaray Kahvesini özenli bir şekilde yapıp içtiğinizde bunu sizde anlayacaksınız. Genelde menülerde bu kahveyi görmüyoruz, sebebi belki de içindeki malzemelerin çokluğu veya dünya kahve kültürünü Osmanlı’dan almış olması olabilir mi acaba?
Diğer adıyla Kervansaray kahvesini hemen hemen, her markette bulabilirsiniz, Şimdiden Keyifli Günler Dilerim.
Haberlerimizden ilk siz haberdar olabilmek için Abone Ol! butonu ile haberleri alabilir ve bizi Twitter ve Instagram sayfalarımızdan takip edebilir, konu altlarından paylaşabilir ve yorum bırakabilirsiniz.
Aşağıdaki konular ilginizi çekebilir!
Yorumlar