Halk arasında saldırgan mizah olarak adından offensive mizah, insanların hassasiyet göstermiş olduğu konuları merkeze alması ile çok fazla tartışmaya sebep oluyor. Ofansif mizahın ne demek olduğunun iyice anlaşılması ve tartışmaları daha iyi bir noktaya götürebilmek adına bu içeriği sizin için hazırladık.
Ofansif: Hatır kırıcı, saldırgan
Ofansif mizah kavramı 1960’lı yıllar sırasında Lenny Bruce, 1970’li yıllarda George Carlin ve 1980’li yıllarda ise Bill Hicks ile Amerika Birleşik Devletleri’nde daima var olan bir mizah dalıdır. Sosyal medya ve twitter kullanıcılarının çıkarmış olduğu söylesense de yıllar öncesine dayanan mizahın bu türünü, araştıran kişiler çok iyi bilir. Ricky Gervais, Louis Ck, Bill Burr, Anthony Jeselnik Frankie Boyle ve Daniel Sloss gibi isimler ise ofansif mizahı günümüze dek getiren komedyenlerdendir.
Ofansif Mizah Nedir?
Yaygın bilinenin aksine ofansif mizahı biraz açalım… Yalnızca güce, dayatılana ve iktidara karşı yapılmaz. Ne ile ilgili olduğuna ya da neye karşı yapılacağına kişi kendi karar verir. Irkçılık, cinsiyetçilik gibi konular olabilir.

Bill Burr.
Ofansif mizah, adı üstüne saldırgan bir mizahi türdür. Irka, inanca, felakete, iktidara, trajediye ve hassas olunması gerektiği söylenen durumlara karşı ve her değere saldırabilir. Dünyanın başka hiçbir yerinde ofansif mizahın sınırını çizecek, hangi kelimeler kullanacağını belirleyecek ve hangi şakanın yapılıp yapılmayacağına karar verecek bir otorite bulunmuyor. Aslında bu durumun özeti, dünya üzerinde şakası yapılmayacak hiçbir şeyin olmadığı durumudur.
Kendinizi Yormayın!
Yapılan şaka size göre mizah olmayabilir. Ofansif de değildir bunun adına ne derseniz deyin. Azınlık grupların, hesabı verilmemiş acı durumların mizahını yapan kişileri doğru bulmuyorsanız bu mizahı yapmaz, eleştirmez ve sinirlerinizi yıpratmadan gördüğünüz şakayı bloklamanız ve geçmeniz sizin için en iyi yoldur.
Bu mizahı saldırganlığa maruz kalma durumu duygular ile ilgilidir. E haliyle duygular ise bireyler ile alakalıdır. Çizilmiş olan sınırlar, durulması gerekeceği yeri söylenmiş noktalar, kişilerin değerleri, hassasiyetleri, duyguları ve duyarlı oldukları konu ve durumlara göre değişip tüm bu mizahi saldırganlıkların konusu herkes için aynı değildir. Her bir kişinin değerleri, hassasiyetleri ve duyarlı oldukları konu farklı olduğu için ofansif mizaha sınır çizmek pek mümkün olmuyor.
Şakaya karşı çıkanların ana sebebi “bu konu şaka yapılmayacak kadar hassas bir konu.” dedikleri öne çıkıyor. Böyle düşünen kişilere göre bazı hususlar daha hassastır. O konu hakkında şaka yapmak ya da yapılan şakaya gülmek o kişinin kötü hissetmesine sebep olabiliyor. Ofansif şaka, kişilerin incinmesine ya da gerçek anlamda rahatsızlık duymasına sebebiyet veriyor olabilir.

Louis CK
Sizler de günümüzde birçok kez ofansif mizah yapan kişileri sosyal medya üzerinde görüyor olabilirsiniz. Bu mizahi şakaların altına yorum yazmak, birisiyle bu konuda tartışmak sinirlerinizi çok fazla yıpratabilir. Bu sebeple ofansif mizah yapan sosyal medya hesaplarını bloklamak ve kişilere hassasiyetinizi, kutsallıklarınızı belirtmeniz size en iyi gelen şey olacağı aşikârdır. Ve şunu unutmayın ki her ne kadar bu denli basit olmuyor olsa da kişilerin rahatsız olabilecek olması bu mizah dalının yapılmaması için pek de geçerli bir kanı değil. Eğer öyle olsaydı neredeyse birçok mizahi konuyu rafa kaldırmamız gerekirdi.
Şakalar konuyu normalleştirir mi?
Ofansif mizah konusunda bir başka aklımızı karıştıran konu ise şakanın normalleştirme mevzusu. Ofansif mizaha bir sınır çekemeyeceğimizi çok iyi anladık. Örneğin bir ırkçılık konusunu şaka malzemesine dönüştürmek konuyu normalleştirir mi? Bazı kişiler bunun normalleştirebileceğini düşünüyor. Çünkü genelde anormal şeylere gülmeyiz. İşin özü, ofansif mizah anlayışınız var ise bu tarz şakalar yaparken ortak alanlarda temkinli davranmak gerektiğidir.
Sizlere mizah.org olarak bu yazımızda ofansif mizah nedir? Ofansif mizah yapan sanatçılardan bazılarını örnekler ile verdik. Diğer yazılarımızda görüşmek üzere!
Yorumlar