Britanya’da ideal bir şaka formülü türetilmiştir: H = m × s, burada H mizahtır, m şakadaki yanlış bilgi düzeyidir ve s, dinleyicilerin ciddiyetidir. Aslında bu, başarılı bir ofansif mizah için iki kurala uymanız gerektiği anlamına gelir. İçine daha fazla kurgu koyun ve bu kurgunun diğerleri üzerinde en büyük etkiye sahip olacağı anı seçin. Sır şaşkınlık içinde, Dinleyici ne kadar ciddiyse anlatılan hikayeye o kadar çok şaşıracak. Kurgu ne kadar inanılmazsa, görünüşte uygunsuz olan şaka o kadar iyidir, daha fazla etkiye neden olur.
Mantıklı görünüyor ama çok basit. Bir şakanın formülü bir şakaya benzer. Mizahı matematikle ölçmek gariptir ve fantezilerinizi bir başkasının ruh haliyle çarpmak, çok şüpheli sonucu olan bir meslektir. Aslında, bu formülü türeten bilim insanı, bir matematikçi değildir. Alistair Clark, uzun yıllardır evrim teorisi üzerine çalışıyor ve mizah, araştırmasının temel sabitlerinden biridir.
Kahkaha Korkunun Üstesinden Gelmeye Yardımcı mı?
Bu, tüm bilim adamlarının hemfikir olduğu şeydir: tarihçiler, folklorcular, edebiyat eleştirmenleri, filozoflar. Çoğu insanın hileci hakkında mitleri olduğu eski zamanlarda durum buydu ve 2012 için tahmin edilen dünyanın sonu hakkında şaka yaptığımızda durum şimdi böyleydi. Bu, mizahın toplumdaki atmosferle çok özel ve analitik bir ilişkisi olduğu anlamına geliyor, diye savunuyor Clarke.
Clarke’ın formülünü bir kez daha hatırlayalım ve tam tersini yapalım: Şaka başarılı olursa kurgu başarılı oldu ve dinleyiciler tam da bu kurguyu doğru algılayabilecek durumdaydı. “Mizahın sekiz bileşeni ” adlı programatik çalışmasında şöyle yazar: İnsanların neye güldüğü, toplumun gelişme düzeyini belirler ve genellikle ona kapsamlı bir açıklama verir.
XX-XXI yüzyılların dönüşü zaten ofansif mizah çağı olarak adlandırıldı. Birkaç yüzyıl önce ortaya çıkan ve savaş sonrası Avrupa’da bir tür estetik deney haline gelen son 60 yılda, izin verilenin sınırlarını aşan şakalar, herkes için değil sanattan popüler kültüre göç etti ve kültürel alanımızın zorunlu bir parçası haline geldi. Daha önce tabu konuları giderek daha fazla gülünç ve kıkırdama konusu haline geliyor. Ve bu sadece seksle ilgili değil, ölüm, şiddet, tehlikeli ve ciddi hastalıklarla da ilgilidir.
Ofansif Mizah Nerede?
Ofansif mizah; reklam, müzik, video klipler, televizyon programları, stand-up gösterilerinde kullanılır. Oldukça aranan bir ürün haline geldi ve şimdi uzun bir ticari yolda.
Araştırmacılar ofansif mizahın çaresiz durumdaki bir kişinin kahkahası olduğunu söylüyor. Kural olarak, bu kendine gülmek demektir. Freud’un bu tür mizahı “darağacı” olarak adlandırmasına şaşmamalı. Derler ki, bu tür şakalar yalnızca zaten iskelede olan ve kaybedecek hiçbir şeyi olmayanlar tarafından serbest bırakılabilir.
Yorumlar