Mimar Sinan Kimdir? Mimar Sinan’ın Hayatı ve Eserleri

Mimar Sinan Kimdir? Mimar Sinan’ın Hayatı ve Eserleri

Mimar Sinan, Osmanlı’nın hüküm sürdüğü yıllarda yaşayan ünlü bir mimardır. Kayseri’nin Ağırnas ilçesinde 1490 yılında dünyaya gelmiştir. Devşirme olarak Mi’mar Sinan Ağa hayatının ilk dönemlerini yeniçeri ocaklarında geçirmiştir.

Mimar Sinan, Yavuz Sultan Selim döneminde mimarlık ve askerlik görevi almıştır. Kanuni Sultan Süleyman devrinde ise kendini üne kavuşturan olaylar gerçekleşmiştir. Belgrad ve Rodos gibi büyük seferlere katılıp kılıç sallamıştır. Karaboğan Seferi sırasında Prut Nehri üzerine ordunun geçebilmesi için bir köprü inşa etmiş bu onun mimarlık hayatına ilk adımı olmuştur.

Kanunî Sultan Süleyman, 2.Selim ve 3. Murat dönemlerinde mimar olarak görev yapmıştır. Ardından birçok değerli eser bırakmış olan Mimar Sinan, 1588’te İstanbul’da ölmüştür. Mezarı kendi eseri olan Süleymaniye Camii’nin yanındadır.

Mimar Sinan Eserleri

Mimar Sinan Kimdir? Mimar Sinan’ın Hayatı ve Eserleri

Mimar Sinan eserleri arasında kervansaraylar, camiiler, külliyeler, mescitler, medreseler ve bunların yanında birçok eser bulunmaktadır. Kalfalık ve ustalık gibi kendi hayatını dönemlere ayıran Mimar Sinan, Osmanlı’da mimarlığın en büyük öncüsüsdür.

Bir asır boyunca toplam 356 eser vermiştir. Bunlar arasında: 36 saray, 20 kervansaray, 5 su yolu, 81 camii, 26 dar-ül kurra (medrese), 8 köprü, 8 mahzen, 48 Osmanlı hamamı, 55 medrese, 51 mescit, 17 imarethane, darüşşifa olarak bilinen 3 tane hastane de yapıları arasındadır.

Mimar Sinan’ın En Önemli Eserleri

Mimar Sinan Kimdir? Mimar Sinan’ın Hayatı ve Eserleri

Mimar Sinan imzası taşıyan onlarca yapısal eser mevcuttur. Ancak bunların bazıları bir adım öndedir. Mimar Sinan’ın imzasını taşıyan en iyi üç eser:

1. Selimiye Camii

Selimiye Camii Edirne’de yer alan Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği bir başyapıttır. 2.Selim’in tahta çıkışının ardından yapılması planlanır. 1568-1574 yılları arasında yapılan eser Türk-İslam mimarisinin en iyi örneklerindendir. Camiinin içi, çini ve hat süslemeleri ile doludur. Farklı bir kubbe yapısına sahip olan camide hikayesi olan ters bir lale simgesi vardır.

Avlusu yapısal olarak oldukça ince işçilik ile meydana getirilmiş ortasına da şadırvan eklenmiştir. Caminin köşelerinde özel üretim şerefeli minareler bulunur. Minareler sayesinde Süleymaniye Camii Edirne’nin her bölgesinden görülebilmektedir

2. Süleymaniye Camii

Mimar Sinan imzası taşıyan bir başka başyapıt Süleymaniye Camii’dir. Mimar Sinan’ın kalfalık eserim olarak nitelendirdiği camii İstanbul’da bulunmaktadır. Süleymaniye Camii Kanuni Sultan Süleyman adına yapılmıştır. Yapımı 1551-1557 yıllarını kapsar. Süleymaniye Külliyesi’ne ek olarak inşa edilmiştir.

Camiinin içi, süsleme olarak sade ve etkileyici bir havaya sahiptir. Ayasofya’nın yapısına benzer bir kubbe yapısı bulunmaktadır. 4 minareye sahip olan camiinin ortasında abdest alınması için şadırvan bulunmaktadır. Mimar Sinan’ın ustaca düşündüğü ve senelerdir kullanılan hava sistemi de camiinin özellikleri arasındadır. Pek çok kişi bu güzel sanat eserini görmek ve dua etmek için sık sık ziyarete gelmektedir.

3. Şehzade Camii

Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Mehmet için 1543-1548 yılları arasında Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Sinan, İstanbul’da bulunan camiye çıraklık eserim demiştir. İçerisinde Şehzade Mehmet’in türbesi ve bunun yanında başka türbeler de bulunur.

Caminin büyük kubbesi yarım kubbelerden destek almaktadır. Çini süslemesi bakımından zengin olan Şehzade Cami’de büyük bir şadırvan da bulunmaktadır.

Mimar Sinan’ın Yaptığı Son Eser

Mimar Sinan ölümünden önceki son eser 2.Selimin’in karısına yaptığı Atik Valde Camii’dir. Aynı zamanda 3. Murat’ın annesi olan Valide Sultan adına yaptırılan camii Mimar Sinan’ın ölümünden 9 yıl önce bitirilmiştir. İstanbul’da yer almaktadır.

Mimar Sinan Kimdir? Mimar Sinan’ın Hayatı ve Eserleri

Mimar Sinan’ın Kişilik Özellikleri

Mimar Sinan’ın arkasından bıraktığı eserlerden de anlaşılacağı üzere matematik konusunda uzmandır. Fen dersleri ve mantık açısından ileri seviyede yer alan Mimar Sinan, oldukça yaratıcı ve hayalperest bir mimardır. Ustalıkla yaptığı eserlerinde fizik, matematik ve çizim yeteneğinin eserleri bulunmaktadır. Eserlerinden mükemmeli arayan Mimar Sinan hem çok okuyan hem de yazan bir ilim adamıdır.

Mimar Sinan’ın Ailesi

Mimar Sinan devşirme bir çocuk olarak büyümüştür. Bu sebeple ailesi Müslüman’dır. Annesinin ismi konusunda net bir bilgi bulunmamakla beraber babasının isminin Abdülmenan olduğu söylenmektedir.

Mihrimah Sultan’a aşık olan Mimar Sinan’ın o dönem evli olduğu söylenir. Ancak karısının kim olduğu hakkında net bir bilgi yoktur. Kayıtlara göre 2 kızı ve 1 oğlu vardır.

Mimar Sinan’ın yaptığı eserlere yüzlerce yıl sonra bile hayranlıkla bakılmaktadır. Eserlerinde mükemmelliği kovalayan Mimar, farklı işlerle uğraşsa da 49 yıl mimarlık yapmıştır. Tarihe birçok eser katarak Osmanlı’yı mimari açıdan zenginleştirmiştir. Eserlerinin çoğu tarihin tozlu sayfalarından çıkabilmiş ve sapasağlam ayakta durmaktadır.