Sabahattin Ali’nin yazdığı ve Türk Edebiyatı’nın en öne çıkan kitaplarından olan Kürk Mantolu Madonna’nın kitap özetini hazırladık. Kitap hem eski günlere gitmenizi sağlarken hem de eşsiz bir aşk öyküsüne sahne olmaktadır.
Kürk Mantolu Madonna Özeti
İşten ayrılması gereken Rasim zor günler geçirirken arkadaşı Hamdi’den yardım ister. Hamdi müdürlük yaptığı şirkette Rasim’e de iş verir. Rasim’in çalışmalar arkadaşlarından biri de Raif Efendi’dir. Raif Efendi içine kapanık, melankolik bir yapıdadır. İşleri biter bitmez çekmesindeki kitaplara sarılmaktadır. Bir gün Raif Efendi işe gelmez ve Rasim evine gider. Evde sevgisizlik ve çaresizlik içindeki Raif Efendi’yi görür. Rasim’e çekmesindeki her şeyi alıp getirmesini, kara kaplı defteri de yakmasını söyler. Rasim bu defteri yakmaz ve okumaya başlar, kitap da notlar üzerinden devam eder.
Raif Efendi gençliğinde Almanya’ya gitmiş ve sabun fabrikasında çalışmaktadır. Sıkıcı hayatının arasında şehrin parklarını ve sanat galerilerini gezmektedir. Raif Efendi bir gün galeride Kürk Mantolu Madonna yazan bir tablo görür. Tabloyu izlerken bir kadınla sohbet eder ve çok etkilenir. Ertesi gün o kadını Atlantis adındaki bir barda keman çalıp söylerken izler. Masasına gelen kadın Maria Puder’dir.
Birbirlerine aşık olan çift için her şey çok güzel giderken bir gün Raif Efendi’ye Türkiye’den telgraf gelir. Babası ölmüş ve şirketin başına geçecektir. İşleri yoluna koyup Maria’yı da yanına aldıracağını söyleyerek gider. Bir süre sonra mektuplaşmalar kesilir.
On yıl sonra Raif Efendi sokakta Frau van Tiedemann ve bir kızla karşılaşır. Kendisi Almanya’daki kaldığı motelin sahibidir. Maria’yı sorduğunda, Maria’nın hamile olduğunu ve Raif Efendi’ye söylemediğini söyler. Doğum esnasında ölmüştür, yanındaki kız da Maria’nın yani Raif Efendi’nin kızıdır. Tiedemann kızı da alarak Bağdat’a doğru giden bir trene biner.
Yorumlar