Dünya genelinde koronavirüsü sebebi ile ölümler her geçen gün artış gösteriyor. Elbette salgün bir önceki günü çok ağır etkiliyor.
Koronavirüs salgını dünyada her şeyin seyrini değiştirdiğini söyleyebiliriz. Güvenlik ve sosyal mesafe sebebi ile oldukça fazla ekin tarlada kalmış durumda. Yetiştiriciler çok zor durumda olduklarını her gün söylemeye, seslerini duyurmaya çalışıyor. Hayvan ya da tarımcılık ile uğraşan kişiler için yaşanan bu aksaklık, bazı ülkelerin tedarik gücünü tehdit altına aldı. Dünya Gıda Programı olarak bilinen WFP, dünyanın karşı karşıya olduğu diğer önemli mesele olarak görülebilecek, hatta “açlık pandemisi” adı konabilecek bir konuya dikkat çekiyor. Dünya Gıda Programı’na göre bu yıl gıda ihtiyacı olacak ülke sayısı ikiye katlanabilmesi olasılıklar dahilinde. Koronavirüsü kıtlığa mı işaret? Hangi ülkelerde kıtlık riski artıyor? Hangi ülkeler kıtlık yaşayabilir? Gelin bu acı detaylara beraber bakalım…
Koronavirüsü ile mücadele ederken kaynakları doğru kullanmalıyız.
Dünya koronavirüsü pandemisi ile mücadele ediyor. Bu mücadele karşısında kaynakları en doğru şekilde kullanmamız gerektiğini Dünya Gıda Programı dikkat çekiyor.
Salgın, tüketimi de üretimi de çok etkiledi. Dünya Gıda Programı kıtlık ile ilgili araştırmalarını sürdürüyor.
Özellikle de 3. dünya ülkeleri denilen ülkelerde en büyük problem; açlık. Çok kişi temiz yiyecek ya da su bulurken zorlanıyor. Geçen sene sonunda (2019 Aralık) ortalama 135 milyon kişi açlık ile mücadelesini sürdürdü.
Dünya Gıda Programı’na göre karantina uygulaması sebebiyle bu yıl rakam 265 milyon kişiye kadar çıkabileceğini duyurdu.
Dünya Gıda Programı Başkanı David Beasley bu konu ile ilgili açıklamalarına bir göz atalım. İşte Beasley şöyle diyor…
“Corona virüsü ortaya çıkmadan önce de, birkaç farklı sebepten dolayı 2020’nin İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra en büyük insanlık krizi yaşanacak yıl olduğunu söylüyordum”
Dünya Gıda Programı Gözü İle Açlık ile Mücadele Edecek Ülkeler
Koronavirüsü tüm dünyayı etkisi altına aldı. Dünya kaynakları zaten tükeniyordu. Bu süreç devam ederse bazı ülkeler ciddi anlamda sıkıntı çekebilir. Dünya Gıda Programı’nın geçen sene 8.3 milyar dolar bütçesi bulunuyordu. Bu yıl ise bu rakamın 12 milyona kadar çıkabileceğini söylüyorlar.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti
Dünya Gıda Programı’na göre 25 yıldır silahlı çatışmalar ile boğuşan ülkelerden birisi olan Kongo, dünya kıtlık krizinin en ağır yaşandığı ikinci ülke sıralamasında. Kongo’da nüfüsun yarısından fazlası gıdaya erişimde sorun yaşıyor.
Yemen
Arap dünyasının en yoksul ülkelerinden birisi olan Yemen’in savaş durumu durumu daha da kötüye götürdü. BBC’ye röportaj veren Dünya Gıda Programı İzleme Birimi Başkanı Arif Husain şu açıklamada bulundu…
“Yemen’de 2016 yılında belki üç ya da dört milyon kişiye destek oluyorduk. Bugün bu sayı 12 milyona çıktı” açıklamasında bulundu.
Afganistan
Savaşın en ağır vurduğu ülkelerden birisi olan Afhanistan, Amerika Birleşik Devletleri’nin 2001 yılındaki işgalinden bu yana oldukça zor durumda. Bu olayların sonrasında 18 yıl geçti. Afganistan’da nüfusun yarısından fazlası açlık sınırı çekiyor. Bu sebeple de Afganistan’da kıtlık yaşanabileceği düşünülüyor.
Venezuela
Venezuela’daki açlık savaştan ya da çevresel bir sebepten dolayı değil. Tamamen ekonomik durumlardan kaynaklanıyor. Venezuela dünyanın en fazla petrol rezervine sahip olmasına rağmen ülke ekonomisi çöküşte. 2019 yılının ocak ayında nüfusun 3’te biri yardıma muhtaçtı. Özellikle de sağlık çalışanlarının ülkeden göç etmelerin Venezuela’yı zor duruma sokuyor.
Güney Sudan
Güney Sudan ülkesi de tıpkı Venezuela gibi savaş gibi sebeplerden değil de ekonomik nedenlerden dolayı açlık yaşayan ülkelerden birisi. Kuzeyden bağımsızlıklarını 2011 yılında kazanan Güney Sudan, dünyadaki en genç ülke nüfusuna sahip.
Dünya Gıda Programı’na göre, yetersiz beslenme ve açlık 2011’den beri Güney Sudan’da en kötü seviyesine ulaştı. Ülke nüfusunun yaklaşık olarak yüzde 60’ı gıda bulmakta günlük olarak sıkıntı çekiyor. Ayrıca çekirge istilası da Güney Sudan’ın bahçelerini yok etti.
Sizlere bu yazımızda Dünya Gıda Programı’nın yayınladığı kıtlık seviyesine gelmiş 5 ülkeden bahsettik. Umuyoruz ki dünya, bu ülkelerin açlık sınırına kadar gelmeden en iyi yardımları yapabilir. Bu dünyada yalnızca bizler yaşamıyoruz, açlık ve kıtlık çeken ülkeleri hiçbir zaman unutmayalım… Bu konu hakkındaki fikirlerinizi de aşağıdaki alana yazabilirsiniz.
Yorumlar