En çok sevilen içeceklerden bir tanesi olduğu için, kahve kültürü konusunda merak edilen çok sayıda şey bulunmaktadır. Bu merak edilenlerin belki de en önemlisi, kahve içeceğinin ilk olarak kimler tarafından keşfedilmiş olduğudur. Günümüzde coğrafi şartlarının uygun olmasından dolayı oldukça fazla kahve ihraç etmekte olan çok sayıda ülke bulunsa da, bu içeceğin asıl yurdu Afrika kıtasıdır.
Afrika kıtasının doğu tarafında bulunan Etiyopya, kahvenin anayurdu olarak kabul edilmektedir. Ayrıca Arap yarımadasındaki Yemen de kahvesiyle en ünlü olan yerlerden bir diğeridir. Adını Etiyopya’nın Kaffa bölgesinden almakta olan kahvenin ilk olarak, Kaldi adlı bir keçi çobanı tarafından keşfedildiği düşünülmektedir.
Anlatılanlara göre, dokuzuncu yüzyılda yaşamış olan bu çobanın hayvanları, bölgede bulunan ve o zamanda ne olduğu bilinmeyen ham kahve bitkisini yiyerek beslenmektedir. Bu şekilde beslenen hayvanların daha sağlıklı olmaya başladıklarını fark eden Kaldi de bu bitkiden çiğ olarak tüketmeye başlamıştır. Yenilmekte olan bir bitki olarak ortaya çıkan kahve, kısa sürede Etiyopya’da ve oraya yakın olan diğer tüm bölgelerde ün kazanarak sevilmeye başlamıştır.
Kahvenin içilmeye başlaması ise on dördüncü yüzyıldan sonra gerçekleşmiştir. Bu olay, kahve kültürü için son derece önemlidir. Kahveyi ilk içen kişinin ise Muhammed Şazilî adlı bir din adamı olduğu düşünülmektedir. Bu dönemde, başta Anadolu olmak üzere tüm İslam coğrafyasında tasavvuf hakim olduğu için din adamları günlerce hatta gecelerce ibadet etmektedir. Şazilî, kahvenin yararları konusunda edindiği bilgileri kullanmak istemiş ve bu bitkiyi kaynatarak içmiştir. Bu içecek, gece vakti uyanık kalmasına yardımcı olmuş ve o da ibadetlerini uyku sorunu çekmeden yapmaya devam etmiştir.
OSMANLI DÖNEMİNDE KAHVE KÜLTÜRÜ
Osmanlı döneminde kahve kültürü oldukça gelişmiştir. Artık Türk gelenekleri için olmazsa olmaz bir içecek haline gelmiş olan kahve, Osmanlı Devleti’ne ilk olarak Yavuz Sultan Selim döneminde girmiştir. Bu konudaki bir rivayete göre, Osmanlı’nın Yemen ve Habeşistan beylerbeyi olan Özdemir Paşa bir gün Yemenli bir ailenin evine misafir olmuştur. Kendisine ikram edilmiş olan kahveyi çok beğenen Paşa, en kısa sürede bu içeceği Sultan Selim’e de götürmüş ve ikram etmiştir.
Padişahın da kahveyi beğenmesiyle beraber, bu içecek saray mutfağına girmiştir. Ayrıca halk da bu durumdan etkilenerek kahve tüketmeye başlamıştır. Özellikle ilk kahvehaneler bu dönemde açılmıştır. Osmanlı döneminden bu yana sevilerek tüketilen kahve, Türk ve Anadolu insanının en çok tükettiği içeceklerden birisi olmuştur. Kahvenin “Türk kahvesi” olarak tanınmaya başlaması ise on dokuzuncu yüzyıldan sonradır.
YABANCI GELENEKLERDE KAHVENİN YERİ
Yabancı geleneklerde kahvenin yeri, Osmanlı kültürüne bağlı olarak belirlenmiştir. Yemen kahvesini sahiplenen Osmanlı geleneği, bu içeceğin Venedikliler tarafından keşfedilmesini sağlamıştır. İstanbul’a gelip giden tüccar Venedikliler, bu içeceği beğenerek ülkelerine götürmüştür. Böylece Avrupalılar ilk olarak on yedinci yüzyılda, Osmanlı sayesinde kahveyle tanışmışlardır.
Hatta ilk kafeler de bu dönemde, İtalya’da açılmaya başlamıştır. Bu kafeler, kadınların ve erkeklerin bir araya gelerek sohbet ettiği mekanlar olarak kullanılıp günümüze kadar varlıklarını korumuşlardır. Kahvenin en geç ulaştığı Avrupa ülkesi ise İngiltere olmuştur.
Bu bitkinin oldukça kazançlı bir ürün olduğunu gören Avrupalılar, dünyanın farklı yerlerinde kahve tesisleri kurmuşlardır. Bu tesislerin ilki, Hindistan ve Endonezya’da kurulmuştur. Ayrıca kahveyi batıya tanıtmış olan Osmanlı Devleti, on sekizinci yüzyıldan itibaren Brezilya’daki Avrupalı kahve üretim kuruluşlarından kahve ithal etmeye başlamıştır.
KAHVE ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Kahve kültürü dünyaya oldukça yayıldığı için, günümüzde çok sayıda kahve çeşitleri bulunmaktadır. Fakat tüm bu çeşitler, kahve üreticileri tarafından ortaya çıkarılan tariflerden ibarettir. Asıl olarak kahve bitkisinin iki genel çeşidi bulunur…
Bunlardan ilki, bilimsel adıyla “coffea Arabica” kahvesidir. Bu kahve çeşidi, keşfedilmiş olan ilk kahvedir. Yüksek dağlarda ve palto bölgelerinde yetişen bu çeşit, en kaliteli kahve çeşididir. Meyveleri dokuz ayda olgunlaşan bu bitki, Brezilya’da ve Hindistan’da yetişmekte olan “bourbon” çeşidi ile akrabadır.
Yüksekliği daha az olan yerlerde yetişen bir diğer kahve bitkisi ise “coffea robusta” çeşididir. Bu bitki, kafein oranı en yüksek kahvelerin üretiminde kullanılır. Kahve kültürü içerisinde çok önemli bir yeri olmasa da üretim oranı, dünyadaki kahve üretiminin yaklaşık %25’ini oluşturmaktadır.
Haberlerimizden ilk siz haberdar olabilmek için Abone Ol! butonu ile haberleri alabilir ve bizi Twitter ve Instagram sayfalarımızdan takip edebilir, konu altlarından paylaşabilir ve yorum bırakabilirsiniz.
Aşağıdaki konular ilginizi çekebilir!
Mizah Sayfası Açmak ve Para Kazanma
Eşek Sütü Faydaları ve Zararları
Atatürk tarafından içilen son kahvenin fincanını üüvey kızı tarafından saklandığını biliyor musnuz? Şuan hala saklanmış durumda