Gaz Yapılı Gezegenler; Dış gezegenler sırasıyla Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Plüton’dur. Tüm bu gaz yapılı gezegenleri tek tek inceleyelim.
Gaz Yapılı Gezegenler
Jüpiter
Erendiz olarak da bilinen gezegen, güneş sisteminde bulunan en büyük gezegen olma özelliğindedir. Dünyadan neredeyse 310 kat daha büyük olan gezegenin yüzey sıcaklığı ise yaklaşık olarak -140 derecedir. Oldukça ağır hareket eden ve büyük bir yörüngede dönen gezegen, güneş etrafında dönüşünü 12 yılda tamamlayabilmektedir.
Oldukça büyük bir manyetik alana sahip olan gezegen bu sebeple birçok uyduya sahiptir. Yerçekimi kuvveti de dünyadan fazla olan gezegenin üzerinde maddeler daha ağır bir hal almaktadırlar. Örnek verecek olursak, yeryüzünde 100 kilogram gelen bir cisim Jüpiter’de 266 kilogram gelmektedir.
Jüpiter hakkındaki ilk bilgiler Galileo tarafından 1610 yılında açıklanmıştır. Daha sonraları ise teknolojinin de gelişmesiyle birlikte bu gezegene uzay araçları gönderilmiş ve kesin bilgiler elde edilmiştir.
Satürn
Sekendiz olarak bilinen gezegen, güneşe yakınlık bakımından 6. Sıradadır. Oldukça fazla miktarda Helyum ve Hidrojen içermektedir. Satürn, kendi etrafındaki dönüşünü tam 10 saat gibi bir zamanda tamamlarken, güneş etrafındaki hareketini ise 29,4 yılda tamamlayabilmektedir. Satürn’ün yüzeyi taş ve buzlardan oluşan bir halka ile kaplıdır. Oldukça yüksek bir çekim gücüne sahip olan gezegenin 30’dan fazla uydusu bulunmaktadır. Dünya ile karşılaştırdığımızda Satürn 700 kat daha büyüktür.
Uranüs
1781 yılında keşfedilen gezegen güneşe uzaklık bakımından 7. Sırada bulunmaktadır. Kütlesel olarak Dünyadan yaklaşık olarak 100 kat büyük olan Uranüs, güneş etrafındaki dönüşünü 84 yılda tamamlamaktadır. Bunun yanında kendi ekseni etrafında da 11 saatte dönebilmektedir. 27 adet uydusu bulunmaktadır ve yüzeyi genel olarak Hidrojen, Metan ve Helyumla kaplıdır.
Neptün
Güneşe uzaklık bakımından 8. Sırada olan Neptün, 1846 yılında keşfedilmiştir. Oldukça uzak olan gezegen hakkında kesin bilgiler elde edilememiştir. Güneş etrafındaki hareketini 164 yılda tamamlarken kendi etrafındaki dönüşünü ise, 17.24 saatte tamamlayabilmektedir.
Plüton
Güneşe en uzak olan gezegendir. 1930 yılında keşfedilmiştir. 3 adet uydusu bulunmaktadır. Dünyaya oldukça uzak olduğu için yine bu gezegen hakkında da kesin bilgilere ulaşılamamıştır. Güneş etrafındaki hareketini 250 yılda, kendi ekseni etrafındaki hareketini ise 6 gün 9 saatte tamamlayabilmektedir. Gezegenin yüzeyi donmuş metandan ve buzdan oluşmaktadır. Bazı bilim insanları tarafından Plüton’un bir gezegen olmadığı, Neptün’ün uydusu olduğu görüşü savunulmaktadır. Bu görüşler sebebiyle de 2006 yılında cüce gezegen olarak adlandırılmıştır.
Gaz yapılı gezegenler hangileridir? Konumuz ile ilgili yorumlarınızı, sorularınızı iletebilirsiniz. Ayrıca karasal gezegenler konumuzu da inceleyebilirsiniz.
Yorumlar