Dünya tarihinde önemli etkilere sahip olan ve yüzyılın casusu olarak da adlandırılan Çiçero kimdir? Gerçek adı İlyaz Bazna olan ve hayatı üzerine kitaplar yazılıp filmler çekilen bu ajanı gelin daha da yakından tanıyalım. Çiçero ismi ile tarihte yerini almış olan İlyaz Bazna, II. Dünya Savaşı döneminin önemli isimlerinden biri olmuştur.
Dünyanın en önemli casusları arasında yer alan Çiçero, bu alanda ün yapmış nadir isimlerden de biridir. Biz de bu yazımızda Çiçero’nun macera dolu hayatına odaklanmak istedik. Çiçero kimdir hayatı bu yola nasıl evrilmiştir bu yazıda bulabilirsiniz.
Çiçero Kimdir Ajan Olarak Hayatı Nasıl Şekillenmiştir?
Gerçek adı İlyaz Bazna olan Çiçero, 28 Haziran 1904 tarihinde dünyaya gözlerini açmıştır. Arnavut asıllı olan ve gerçek adı Elyasa olan Bazna, babasını da erken yaşta kaybetmiştir. Bazna, uzun süre boyunca babasının ölümünden İngilizleri sorumlu tutmuş ve bu durum da onun İngilizlerden nefret etmesine neden olmuştur.
Aslında küçüklüğünden beri opera sanatçısı olmak isteyen İlyas Bazna, parasal kaygıları nedeniyle bu isteğini gerçekleştirememiştir. Bazna, maddi yönden daha uygun olarak gördüğü çeşitli büyükelçiliklerde çalışarak bu yolda zamanla ajan olma adımlarını da atmaya başlamıştır.
Çiçero Kimdir ve Casusluk Serüveni Nasıl Başlamıştır?
Çiçero kimdir Roma döneminde felsefe ve edebiyata şekil veren ünlü düşünür ile de karıştırılan bir sorudur. İlyas Bazna, elçilikte görev aldığı süreçte zamanla casus olma yolunda ilk adımları atmaya başlamıştır. Öyle ki zamanla kendi adını dahi kullanmayan Bazna, bu meslekte Çiçero ismi ile anılmaya başlar.
Bazna, sırasıyla Yugoslavya, Almanya ve İngiltere Büyükelçilik binalarında resmi görevli olarak çalışmaya başlamıştır. Bu kurumlarda uşaklık yapan Bazna, zamanla büyükelçiler ile yakın ilişkiler kurmaya da başlamıştır. Özellikle de II. Dünya Savaşı döneminde İlyas Bazna’nın casusluk faaliyetlerine başlaması savaşı da önemli ölçüde etkilemiştir.
Casusluk Yolunda Önemli Adımlar
İlyas Bazna, 1942 senesinde Büyük Britanya Büyükelçiliği bünyesinde üçüncü işine başlamıştır. Bu süreçte Ankara Büyükelçisi Sir Hughe Knatchbull-Hugessen’in birinci derece uşaklığı görevine yükselmiştir. Zamanla elçilik binasının tanınan siması haline gelen Çiçero, kendisini elçiye ve buradaki diğer memurlara sevdirmeyi başarmıştır.
Tarihler 1943 senesini gösterdiğinde ise İlyas Bazna, artık bir Alman ajanı haline gelmiştir. İngiliz elçinin resmi evraklarını fotoğraflayan Bazna, bunları Alman elçiliklerine göndermeye başlamıştır. Bu da Bazna’nın casus olma yolunda attığı ilk adım olarak kayda geçmiştir.
Çiçero Adının Verilmesi
İlyas Bazna, büyük paralar karşılığında 50 küsür gizli belgenin Almanlara aktarılmasında önemli bir rol oynamıştır. Alman İstihbarat Servisi de Bazna’ya Çiçero adını vermiş ve bunu bir kod isim olarak kullanmaya başlamıştır. Fakat Bazna, kendisine Çiçero dendiğini ancak 1950 yılında öğrenebilmiştir.
Çiçero, II. Dünya Savaşı döneminde Almanya için çalışarak İngilizlerin gizli belgelerini sızdırmayı başarır. Bu belgelerden bir kısmı tarihi etkileyecek önemli belgelerdir. Çiçero’nun Nazi Almanyası için çalışmasının altında babasının ölümünü hazmedememesi olduğu düşünülmektedir. Çiçero, İngiliz elçiliği tarafından İngilizce bilmediği düşünülerek casus olduğu yolunda herhangi bir şüphe çekmemiştir.
Ünlü ajan, savaş döneminden sonra büyük yoksulluk çekmiş ve Almanya’nın Münih kentinde hayata gözlerini yummuştur. Çiçero öldüğünde 66 yaşında gece bekçiliği yaparak hayatını kazanmaktadır.
Yorumlar