Yakın siyasi tarihimizin en önemli figürlerinden birisi olan Bülent Ecevit Türk siyasi tarihinde Karaoğlan lakabı ile bilinmektedir. Tam ismi Mustafa Bülent Ecevit olan siyasetçi 28 Mayıs 1925 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Siyasetçi kimliğinin yanında şair, gazeteci ve yazar unvanlarına da sahiptir.
Robert Koleji mezunu olan Bülent Ecevit, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İngiliz Filolojisi bölümlerini kazanmasına rağmen eğitim hayatına devam etmemeye karar vermişti. 1944 yılında Basın Yayın Müdürlüğünde tercüman olarak çalışma hayatına başladı. 1950 yılında ise Ulus Gazetesi’nde yazarlık kariyeri başlamış oldu. 1965 yılı ile beraber Milliyet Gazetesi’nde günlük yazılar yazmaya başladı.
Bülent Ecevit’in Siyasi Hayatı
Bülent Ecevit isminin siyasi hayatı 1953 yılında CHP’ye kaydolarak, Gençlik Kolları içerisinde çeşitli görevler alması ile başlamıştır. Siyasette aktif siyasete başlaması ise 1957 seçimlerinde CHP’den milletvekili seçilmesi ile olmuştur. 1960 darbesi sonrasında yapılan 1961 seçimlerinde Zonguldak milletvekili seçilmiştir.
1961 tarihinden 1965 tarihine kadar Çalışma Bakanı olarak görev yapmıştır. 12 Mart 1971 Muhtırası sonrasında ismet İnönü ile fikir ayrılığına düşen Bülent Ecevit, 1972 yılında yapılan parti genel başkanlığı seçimini kazanarak CHP’nin başına geçmiştir.
1974 seçimlerinde en çok oy alan parti olmasına rağmen hükümet kurmak için gerekli çoğunluğu sağlayamamıştır. Bunun üzerine Milli Selamet Partisi ile koalisyon kurarak Başbakan seçilmiştir. 1974 yılına gelindiğinde ise Başbakan Bülent Ecevit, Kıbrıs Barış Harekatını başlatmıştır.
1977 seçimlerinde Bülent Ecevit, CHP dönemi içerisinde çok partili seçimlerde en yüksek oy oranını yüzde 41 ile elde etmiştir. 1980 Darbesi sonrası siyaset yapması yasaklanan Bülent Ecevit, eşi Rahşan Ecevit önderliğine DSP’nin kurulmasına liderlik etmiştir. Siyasi yasakların 1987 yılında kalkması üzerine Demokratik Sol Parti lideri olarak seçilmiştir.
Bu tarihten sonra kurulan koalisyon hükümetleri içerisinde aktif rol alarak siyasi hayatını devam ettirmiştir. 1999 yılında DSP’nin kurduğu azınlık hükümeti ile yeniden Başbakan seçilmiştir. Fakat 2002 yılında sağlık sorunları nedeniyle 2004 yılında aktif siyaset hayatını sonlandırmıştır.
Bülent Ecevit’in Özel Hayatı
Giydiği mavi gömleği ve kasketi ile özdeşleşen Bülent Ecevit, 1946 yılında Rahşan Hanım ile evlenmiştir. Mutlu bir evlilikleri olan çiftin çocukları yoktur. 4 adet şiir kitabının yanında çok sayıda siyasi kitapta yazmıştır.
Günümüzde Bülent Ecevit Üniversitesi, Bülent Ecevit Kültür Merkezi, Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi ve Bülent Ecevit Yüzme Havuzu gibi kurumlarla ismi ölümsüzleştirilmiştir.
Yorumlar