Alparslan Türkeş 1917 Kasım doğumlu olup gerçek ismi Ali Aslan veya Hüseyin Feyzullah’tır. Doğum yeri Lefkoşa’dır. Babasının adı Tuzlalı Ahmet Hamdi Bey Annesinin adı Fatma Zehra Hanımdır.
1860 da padişah tarafından kayseri den Kıbrıs’a sürgün edilen bir ailedir. Aslen Kayserilidirler. Ailesi Koyunoğlu soyundan gelmektedir. Türkeş’in doğup, büyüdüğü yerde İngiliz işgali vardı. Alparslan o yaştayken dahi vatanını onların elinden kurtarmayı hayal eder onunla uyur onunla kalkardı.
İstanbul’a Gelirler…
Ailesiyle birlikte 1933 yılında İtalyan gemisiyle İstanbul’a gelirler. İstanbul’a geldikten sonra Hüseyin Sırrı Bellioğlunun aracılığıyla Askeri mektep olan liseye kayıt olur. Geçici de olsa Türk kimliğine kavuşmuştur. 1936 yılında liseden mezun olur. Sonra 1938 yılında Harp okulunda da mezun olur. 1939 yılında atışlarda birinci olarak teğmen rütbesiyle mezun olur. 1939 yılında Muzaffer Hanım ile söz keserler ve 1940 yılında da dünya evine girerler.
1944 yılında Nihal Atsız için yapılan operasyon da evinde Türkeş ile mektupları bulundu. Bunun üzerine Alparslanıda tutuklayarak cezaevine gönderdiler. 9 ay 10 gün hapis cezasına çarptırılan Alparslan’ı askeri mahkemeye sevk ettiler. Orda serbest kaldı. Irkçılığın suç olmadığını söyleyerek bütün ırkçılıktan tutuklanan mahkûmları saldırlar.
Alparslan Türkeş Siyaset Kariyeri
Alparslan Türkeş Gökhan Evliyaoğlu’nun partisine çağırmasını reddetti. Kendisi 1963’te Huzur ve Yükseliş Derneğini açacaklarını, sırf milliyetçileri bir araya getirmek için olduğunu açıkladı. Kuracakları bu dernek sonradan Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisini tabanını oluşturacaktır. Ancak darbe girişimlerinden dolayı ve bunu Türkeş’in ihbar etmesinden dolayı kalmıştır. Kendisi de Darbe girişimcisi olarak 5 ay hapiste yatmış ama ihbar edenin kendisi olduğu anlaşılınca serbest kalmıştır.
Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi
Türkeş, sürgünde iken on dörtlülerin çoğu ile toplantılar yapmış stratejiler geliştirmişlerdir. 1965 yılında Cumhuriyet Köylü Partisine katılarak resmen siyaset hayatına katılmış oldu. Katıldıktan sonra parti de genel müfettiş görevini aldı. Girişinden fazla geçmeden olağan üstü kongrenin toplanmasını istedi. 11 Oyla kabul edilen kongrede seçimlerden 698 oy olarak genel başkan oldu. 1965 yılında milletvekili oldu.
Cumhuriyet Köylü Millet partisini canlandıran Alparslan Türkeş modernist bir Kemalist diye bir söylemde bulundu. 1967 yılında 8.Kongre attığı adımlar ile büyük başarılara kavuştu. Çıkarmış olduğu Dokuz Işık kitabındaki 9 Işık partinin doktrini oldu. Kendi milliyetçileri tarafından Türkeş Başbuğ olarak kabul edildi.
1966 Cumhurbaşkanlık seçimlerine katılan Türkeş az oy alarak kaybetti. Onun karşısındaki Cevdet Sunay kazandı.
Parti İsmi ve Sembol Değişikliği
Cumhuriyet Köylü Millet partisinin ismini Milliyetçi Hareket Partisi yapmış ve Terazi olan sembolü Üç hilal yapmıştır. İslam ve Türklük sentezini doktrini yapmak için yaptı ve başarışı oldu. Ülkücülüğü tüm Türkiye’ye tanıtmış ve sevdirmiş oldu.
Alparslan Türkeş’in Ailesi ve Ölümü
Alparslan Türkeş ilk hanımı olan Muzaffer Hanım 1974 yılında rahmetli oldu. Muzaffer hanımdan 5 çocuk sahibi oldu. Umay, Ayzit, Yıldırım Tuğrul, Selcen ve Sevenbige olmuştur.
İkinci Hanımı olan Seval Hanım dan olan Çocukları Ahmet Kutalmış ve Ayyüce’dir.
Türkeş 1997 yılında Ankara’da kalp krizinden vefat etmiştir. Mezar yeri Ankara’dadır.
Yorumlar